Kulturbäraren 2017

 Jenny Forslund, foto av Johannes Samuelsson

Jenny Forslund, foto av Johannes Samuelsson

Kulturbäraren 2017 tilldelades Jenny Forslund

Historiens första Kulturbärar-pris gick till den Umeåbaserade producenten och projektledaren Jenny Forslund.

Motivering:

"Jenny Forslund tilldelas priset Kulturbäraren 2017 för sitt outtröttliga engagemang, mod och idoga arbete för att förmedla konst och kultur till fler människor. Som tidigare producent på Skuggteatern i Umeå såg hon till att trotsa distanserna och sprida scenkonst i stora delar av norra Sverige, med särskild omtanke att inkludera de mindre orterna i turnéläggningen. Jenny Forslund är i dag verksam som ordförande för Teatercentrum, där hon målmedvetet och framgångsrikt för samtal med politiker och beslutsfattare för att formulera vikten av ett vitalt kulturliv i hela Sverige. Just nu är hon aktuell som projektledare för Kreativa platser-projektet Ålidhem Äger. Projektet stärker miljonprogramsområdet Ålidhem och dess identitet samt bygger upp en bas för människor som bor där att själva skapa en meningsfull sysselsättning via konst och kultur. Jenny Forslund är en sann kulturbärare!"

- Inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att det jag gör och brinner för skulle kunna få någon utmärkelse. Det känns redigt ovant och alldeles underbart att bli årets kulturbärare, säger Jenny Forslund.

Priset bestod av en summa om 10 000 kronor samt ett konstverk skapat av glasblåsaren och glaskonstnären Jennie Olofsson från Glasstudion Big Pink på Gotland.

Priset delades ut i samband med invigningen av Västerbotten på Grand Hotel i Stockholm den 23 januari 2018.